DUIKBEDRIJF DTS

Opsporen van explosieven bij de Waalbrug, Nijmegen

Diving Professionals 24/7

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de Waalbrug bij Nijmegen door het Nederlandse leger opgeblazen in een poging om het Duitse leger tegen te houden. De Duitsers herbouwden de brug. Tijdens operatie Market Garden in september 1944 – de slag om Nijmegen waarbij het doel was om de Waalbrug en de Spoorbrug intact te veroveren om zo een snelle verbinding richting Arnhem veilig te stellen – kregen de geallieerden de brug nagenoeg onbeschadigd in handen. Dat er in deze periode veel munitie – ook onontploft – in het gebied is achtergebleven, is dan ook niet heel verrassend.

Nabij de Waalbrug ligt het Waalstrandje. Een plek waar ’s zomers volop wordt gerecreëerd en uiteraard ook gezwommen. Omdat rond het Waalstrandje vervuilde grond moet worden gesaneerd bestaat de kans dat hier explosieven uit de Tweede Wereldoorlog naar boven gaan komen. Daarom werd door Freyr, een bedrijf wat gespecialiseerd is in de opsporing van explosieven, onze OOO-deskundigen (Opsporen van Ontplofbare Oorlogsresten) ingeschakeld om een uitgebreid bodemonderzoek te doen.

De werkzaamheden omvatten een benaderingsonderzoek middels inzet van een duikteam, bestaande uit drie OOO-duikers van DTS onder begeleiding van een Senior OOO-deskundige van Freyr. Hierbij worden als verdacht gemarkeerde objecten eventueel zichtbaar gemaakt onderwater middels ontgraven, blootgelegd, geïdentificeerd en veiliggesteld tot aan overdracht aan de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie).

Grondig onderzoek heeft uitgewezen dat er geen onontplofte munitie aanwezig was. Hiermee hebben we de opdrachtgever zekerheid kunnen bieden dat er veilig gewerkt kan worden aan het saneringsproject.

Duikbedrijf DTS werkt uitsluitend samen met goed opgeleide, gecertificeerde duikers. Heeft u ook specifiek opgeleide duikers nodig voor uw project? Neem dan contact met ons op. Bel 088-3652407 of mail naar info@duikbedrijfdts.nl.

Duikbedrijf DTS is gecertificeerd volgens VCA* 2017 6.0 en ISO 9001-2015