DUIKBEDRIJF DTS

Inzet ROV bij sluis Gaarkeuken

Diving Professionals 24/7

Het was volop in de media, de stremming van de scheepvaart onlangs bij de sluis van Gaarkeuken. Op donderdagavond werd door een schip gemeld dat er iets op de bodem zou liggen. Rijkswaterstaat heeft dat d.m.v. sonarbeelden ook vast kunnen stellen. Vervolgens werd Duikbedrijf DTS opgeroepen om de volgende ochtend het object onderwater te traceren en te identificeren; een mooie gelegenheid om onze nieuwe ROV, oftewel onderwaterdrone, in te zetten. Hierover later meer!

Dit bleek een goede zet te zijn geweest, want dankzij deze ROV, die uitgerust is met sonar waardoor we ook bij slecht zicht goed beeld hebben, hadden we binnen 10 minuten het object in vizier. Het bleek een groot roerblad te zijn. Deze stond rechtop in de slibbodem.
Onze duikers gingen vervolgens te water om te assisteren bij het bergen van het roerblad, waarvoor een kraanschip werd ingevaren. In de loop van de middag kon het scheepvaartverkeer, wat inmiddels een behoorlijke file had gevormd voor de sluis in het Van Starkenborghkanaal, weer worden hervat.

Dankzij onze ROV zijn wij nu nog sneller in staat om een situatie in kaart te brengen. Doordat wij eerst met de ROV te water gaan lopen onze duikers minder risico en kunnen we de duiktijd in verschillende situaties aanmerkelijk verkorten. Een ROV zal een menselijke duiker echter nooit volledig kunnen vervangen; een ROV kan ontoegankelijke gebieden bereiken, bepaalde metingen uitvoeren en zaken in beeld brengen maar heeft geen menselijke tastzin en beoordelingsvermogen. Ook kan een ROV geen werkzaamheden verrichten onder water, zoals het verplaatsen van objecten, bergingen, grondverzet, lassen en branden. Het duikwerk zal dan ook altijd een combinatie van mensenwerk en techniek blijven, waarbij de ROV een prachtige nieuwe aanvulling is geworden!

Snel een duikteam en/ of ROV service nodig? Duikbedrijf DTS garandeert binnen 2 tot 3 uur een ervaren duikteam ter plaatse in geheel Nederland – 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. In de drie noordelijke provincies zijn wij gemiddeld zelfs binnen 60 – 90 minuten op locatie.

Duikbedrijf DTS is gecertificeerd volgens VCA* 2017 6.0 en ISO 9001-2015

Lees HIER ook de reportage van RTV Noord.

 

Onderstaand:
Foto 1: Beeld van ROV camera
Foto 2: Sonar beeld
Foto 3 en 4: Sonar beelden van duiker bij object
Foto 5: Duiker komt via ROV aan bij object